serwis vip Ibermaxx - centrum nieruchomości mapa strony Kontakt florida property for sale

Co nowego w firmie
05-11-2018
Gdzie na golfa na Florydzie
Floryda to "hot spot" dla golfistów z całego świata. Także coraz więcej golfistów z Polski przyjeżdża na Florydę na golfa. A nadchodzący okres końcówki roku sprzyja zaplanowaniu przyjazdu na Florydę. Sprawdź gdzie najlepiej gra się w golfa na Florydzie.
31-08-2018
Z Warszawy do Miami LOTem od czerwca 2019
Najprawdopodobniej od czerwca 2019 roku polski LOT uruchomi bezpośrednie połączenie na trasie Warszawa Miami. Od wielu lat Polacy na Florydzie narzekają iż nie ma bezpośredniego połączenia lotniczego z Polski na Florydę. Taki lot będzie wspaniałym rozwiązaniem nie tylko dla Polonii na Florydzie, ale także dla turystów i inwestorów na Florydzie. Czytaj dalej w aktualnościach ...
17-06-2018
Jak dostać wizę do USA
Polska to jeden z nielicznych krajów Unii Europejskiej którego obywatele potrzebują wizy do Stanów Zjednoczonych. I choć wydaje się iż w chwili obecnej zdecydowana większość kandydatów do ubiegania się o amerykańską wizę ją dostaje, to warto dobrze się przygotować na rozmowę z konsulem w Amerykańskiej Ambasadzie, aby uniknąć rozczarowania odmową. Więcej w dzisiejszych aktualnościach ...

Przedłużenie pobytu w USA

Zieloną kartę do Stanów Zjednoczonych można zdobyć na przykład korzystając z loterii wizowej, która przeprowadzana jest co roku w okolicy października lub listopada. Jeżeli dopisze Ci szczęście możesz wygrać Green Card! Polega ona na tym, że co roku losowane jest 50 tysięcy zielonych kart. Jeśli kraj Waszego urodzenia znajduje się na rok rocznie aktualizowanej liście krajów dopuszczonych do loterii wizowej, możecie w niej wziąć udział. Jedna osoba może wziąć udział tylko raz do roku. Po przejściu wszelkich procedur i wylosowaniu Waszej osoby, pozostaje rozmowa z konsulem. Jeśli się uda, dostaniecie zieloną kartę, na podstawie której możecie zabrać ze sobą małżonka i nieletnie dzieci, również te urodzone już po losowaniu, ale przed Waszym wylotem.

Inną możliwością zdobycia zielonej karty jest posiadanie rodziny w USA. Jeśli są oni gotowi zaświadczyć za Was i w razie problemów wziąć Was pod swoją finansową opiekę, Wasze szanse na zdobycie wizy i zielonej karty zdecydowanie rosną. Tak samo wygląda sytuacja narzeczonych, z których jedno ma amerykańskie obywatelstwo. Zdobycie wówczas zielonej karty jest dużo prostsze.

Stali rezydenci Stanów Zjednoczonych mogą mieszkać i pracować na terenie USA, złożyć wniosek o przyznanie obywatelstwa USA, uzyskać odpowiednie świadczenia socjalne i medyczne, złożyć wniosek i zdać egzamin na prawo jazdy w danym stanie, uczęszczać do szkół czy na studia, a nawet wstępować do niektórych formacji amerykańskiego wojska. Takie osoby mają prawo posiadać swój majątek na terenie Stanów Zjednoczonych. Jednak prawa stałych rezydentów to nie wszystko, należy też znać swoje obowiązki.

Stały rezydent powinien przestrzegać wszystkich praw lokalnych, stanowych i federalnych, solidnie i terminowo płacić podatki, nosić przy sobie dowód tożsamości, a także pamiętać o obowiązku powiadomienia Departamentu Bezpieczeństwa Narodowego o każdej swojej przeprowadzce w terminie do 10 dni od zaistnienia tego faktu. Jeśli stały rezydent jest w wieku od 18 do 26 roku życia, powinien dodatkowo zarejestrować się w Komisji Poborowej US Army Forces.

Uwaga, stali rezydenci mogą również utracić swój status, najczęściej za przestępstwa imigracyjne, a także wszystkie inne złamania prawa lokalnego, stanowego, czy federalnego. Jeśli stali rezydenci przebywają poza granicami Stanów Zjednoczonych dłużej niż rok, mogą mieć problem z powrotem, mimo posiadania zielonej karty. Jeśli zamierzają przebywać poza granicami USA dłużej niż rok, na przykład leczyć się lub uczyć za granicą, powinni złożyć odpowiedni wniosek o potocznie nazywany biały paszport – re-entry permit.

Jakie są metody legalnego przedłużenia pobytu w USA? Najpopularniejsza to zamiana wizy z kategorii J, B, H na status wizy F, co to oznacza dla szarego człowieka? Wizy uczestników wymiany kulturalno – naukowej, pracowników z pozwoleniem tymczasowym i turystów, można zmienić na status wizy dla studenta. Sama zmiana jest możliwa, trzeba tylko faktycznie zacząć studiować. Wniosek o zmianę statusu wizy należy złożyć jeszcze podczas trwania poprzedniej, w przeciwnym wypadku będziecie musieli opuścić Stany Zjednoczone zanim dostaniecie odpowiedź o zmianie statusu. Zostając dzień dłużej, łamiecie prawo, zabierając sobie w ten sposób możliwość przedłużenia wizy, jak również kolejnej wizyty.

EMIGRATION-USAJeśli macie wizę służbową, wydaną w celu wykonywania legalnej pracy na rzecz amerykańskiego przedsiębiorcy lub międzynarodowego przedsiębiorcy z siedzibą w Stanach Zjednoczonych, to pracodawca może pomóc Wam w przedłużeniu waszego pobytu w USA. Jeśli zamierzają przedłużyć Wam kontrakt, nie ma przeciwwskazań, aby chcieli też pomóc w przedłużeniu Waszego pobytu w Stanach Zjednoczonych.

Jeśli jesteście szczęśliwymi posiadaczami zielonej karty wydanej na okres dziesięciu lat, też przyjdzie taki czas, że będziecie musieli ją odnowić. Musicie złożyć stosowny wniosek przed zakończeniem terminu jej ważności. Jeśli zielona karta utraci ważność podczas wyjazdu poza granice USA, wniosek należy złożyć w jednym z konsulatów USA na terenie kraju, w którym przebywacie.

Inną metodą przedłużenia swojego pobytu w Stanach Zjednoczonych jest uzyskanie obywatelstwa amerykańskiego, o które można starać się po pięciu latach ciągłego pobytu w Stanach, oczywiście z zieloną kartą. Musicie wówczas przygotować się na egzamin na obywatelstwo. Możecie złożyć wniosek o przyznanie obywatelstwa amerykańskiego jeśli mieszkacie tu ponad 5 lat lub jesteście w związku małżeńskim z obywatelem amerykańskim od co najmniej 3 lat, jesteście pełnoletni, potraficie czytać i pisać po angielsku i znacie historię Stanów i znacie podstawowe informacje na temat rządu USA, oraz regularnie płacicie podatki od czasu otrzymania zielonej karty. Przygotujcie się wtedy do egzaminu, wiele firm udostępnia pytania i opracowane na nie odpowiedzi z takiego egzaminu. Sam fakt, że dziecko urodzi się w Stanach, nadaje mu obywatelstwo amerykańskie.

USA-WIZA-PRZEDLUZENIE

Mówi się także czasem o uchodźcach i azylantach ubiegających się o zieloną kartę. Wielu zamierza wylądować w USA bez wizy i prosić tutaj o azyl polityczny. W skrajnych wypadkach, jeśli azylant polityczny udowodni, ze w ojczystym kraju był, jest i prawdopodobnie będzie prześladowany politycznie lub religijnie jeśli by tam wrócił, można rozpocząć procedurę legalizacji pobytu. Po roku od otrzymania statusu uchodźcy lub azylanta, można ubiegać się o zieloną kartę.

Sposobów na przedłużenie swojego legalnego pobytu na terenie Stanów Zjednoczonych jest dużo i prawdopodobieństwo sukcesu jest większe niż samo uzyskanie wizy lub zielonej karty. Jeśli tylko takie uzyskacie, należy pamiętać o jednej najważniejszej rzeczy, jeśli postępujecie zgodnie z obowiązującym prawem, Wasze szanse na pozostanie w Stanach dłużej, znacznie wzrastają.

Zainteresuje Cię również:
legalny pobyt w USA | wjazd do USA | problemy na amerykańskiej granicy | loteria wizowa do USA zielone karty |

Przenieś do samej góry
Miami Sunny Isles Beach Regalia apartament
700.000 USD

Miami Sunny Isles Beach Regalia apartament

Miami Dade / Miami Sunny Isles Beach
Miami dom
350.000 USD

Miami dom

Miami Dade / Miami downtown
Apartament Courts Brickell Key
649.000 USD

Apartament Courts Brickell Key

Miami Dade / Miami Brickell
5555 Collins Avenue Unit 63
300.000 USD

5555 Collins Avenue Unit 63

Miami Dade / Miami Beach
Zapraszamy na pozostałe serwisy IBERMAXX
Copyright 2007-2018 Ibermaxx - Nieruchomości Floryda
projekt i wykonanie: euforia

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

ico zamknij